Еквадор планира да достави на Украйна съветски зенитно-ракетни комплекси Оса-АКМ. Латиноамериканската

...
Еквадор планира да достави на Украйна съветски зенитно-ракетни комплекси Оса-АКМ. Латиноамериканската
Коментари Харесай

Ето какви оръжия ще предаде Еквадор на Украйна

Еквадор възнамерява да достави на Украйна руски зенитно-ракетни комплекси Оса-АКМ. 

Латиноамериканската страна ще съобщи на Съединени американски щати шест такива системи, оповестява уеб сайтът, уточнявайки, че по-късно те би трябвало да бъдат трансферирани в Украйна.

Споразумението с Вашингтон планува в подмяна Кито да получи нови американски системи, плюс съответното образование, поддръжка, доставка на аварийни елементи и непрекъсната техническа помощ.

Еквадорската войска разполага с 12 системи 9К33 Оса-АКМ, които преди време бяха добити от Украйна. 

„ Има информация, сочеща, че през 2020 година са извършени проучвания за поддръжката и модернизацията му, само че процесът е спрян “, написа Infodefensa.

Наскоро беше обявено, че има съглашение сред Съединени американски щати и Еквадор за продан на такива оръжия от руската ера на стойност 200 милиона $ за съвременно съоръжение. Сделката е подписана през януари 2023 година

Към средата на 2023 година Украйна е изгубила 18 от своите системи Оса-АКМ (три от тях подлежащи на ремонт), само че е завладяла шест от съветските въоръжени сили.

Установките Оса-АКМ имат шест ракети 9M33M3 (с 40 килограмова бойна глава), които могат да поразяват цели на оптималната височина от 12 000 метра и на разстояние до 15 километра.



Еквадор има оръжия и системи от руски вид, както и муниции, създадени в Съюз на съветските социалистически републики и в Руската федерация. Сред тях са гранатомети РПГ-7 и автоматизирани гранатомети АГС-17, ракетна артилерия, показана от 15 чешки RM-70.

В отговор, Русия разгласи комерсиална война на Еквадор и разгласи, че стопира вноса на банани от там.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР